Trampoliinin turvallisuusohjeet + saliohjeet


Turvallisuusohjeet trampoliinin käyttäjälle ja saliohjeet 

Lue huolellisesti! Käyttäjä sitoutuu noudattamaan näitä ohjeita ja on varatessaan sitoutunut lukemaan ja ymmärtämään ne.

Mikäli kysyttävää laita sähköpostia toimisto@jyvo.fi.

Salin aulassa voi järjestää pienimuotoista tarjoilua, mutta telinesalilla on kiellettyä kaikenlainen elintarvikkeiden/makeisten/virvoitusjuomien/chipsien/PopCornin ym  käyttö.

Mahdolliset juomapullot jätetään salin odotusaulaan ja juominen, niistä tapahytuu aulassa.

Käynti Monitoimitalon telinesalille/toimistolle tapahtuu Monitoimitalon ulko-ovesta B1 (ovessa lukee MONITOIMITALO, pelaajat ja harrastajat), kävele n. 5 metriä ja käänny vaxin kopilta oikealle, kierreportaat/hissi alas (2 kerrosta) ja siitä punttisalin vieressä olevaa käytävää pitkin vasemmalle, jonka päässä on telinesali ja toimiston löydät vasemmalta käytävän varrelta.

Seuraa myös opasteita seinillä.

Hippoksen alueella on paljon pysäköintipaikkoja, muistakaa huomioida pysäköintimerkit.

Peruutus: Varauksen peruutus onnistuu kuluitta 48 tuntia ennen. Sitä myöhemmin tehdystä peruutuksesta veloitetaan 50 %.

HUOM! Osa kilpapuolen tiloista pois käytöstä alkaen 23.10.2023 -15.1.2024 remontin takia. Remonttitila on eristetty. HUOM! Kilpapuoli osittain käytössä+koko harrastetila.

Tilan käyttö sallittu vain Jyväskylän Voimistelijoiden luvalla. Varaukset sähköpostilla toimisto@jyvo.fi. 

TOIMINTA TAPAHTUU OMALLA VASTUULLA

Paikalla pitää olla aina täysi-ikäinen valvoja/ohjaaja ja toiminta tapahtuu omalla vastuulla. Vakuutusturvasta pitää huolehtia omatoimisesti. 

SALIOHJEET

Tutustu huolellisesti näihin ohjeisiin ennen trampoliinin ja salin käyttöä. Trampoliinilla ja salilla pitää olla aina aikuinen valvoja (yli 18 v) valvomassa toimintaa ja hän vastaa toiminnan turvallisuudesta ja mahdollisesta tavaroiden hajoamisesta väärin käytettynä salilla. Salilla on tallentava kameravalvonta.

Salilla on paljon telineitä ja tavaroita. Sali on jätettävä hyvään kuntoon lähtiessä (kts. kuvat salin seinällä! Niistä selviää tavaroiden oikeat paikat salilla). Elintarvikkeiden käyttö liikuntatiloissa on ehdottomasti kielletty. Salin aulaa saa käyttää, mutta jäjet siivottava tarjoilujen jälkeen.

HUOM! Siivoussakkomaksu on 100 €, joka laskutetaan varaajalta sen jälkeen, kun sotkeminen on todennettu.

Salilla saattaa olla silloin tällöin yksittäisiä kilpavoimistelijoita, mutta nämä ovat poikkeuksia, eivätkä haittaa toimintaa. Voimistelijat tunnistaa, että he ovat aikuisia (lue taitavia) tai heillä on valmentaja paikalla, jonka kanssa tilojen käytöstä voi sopia.

Salille ei oteta päällekkäisiä varauksia ulkopuolisilta ja ns. luvattomat käyttäjät (alaikäiset ym.) tulee poistaa tiloista tai delegoida tehtävä talon vahtimestareille. Ovet voimisteluhalliin on hyvä pitää kiinni ja vessakäynnit hoitaa valvotusti, niin ettei tiloihin pääse asiattomia käyttäjiä.

HUOM! Ovien ollessa kiinni talon vahtimestarit avaavat ne, kun kerrot, että sinulla on varaus tilaan. Monitoimitalon vahtimestarin puhelinnumero 050-3571882, jos eivät ole tulo-oven vieressä olevassa vahtimestarin kopissa.

Käynti Monitoimitalon telinesalille tapahtuu Monitoimitalon ulko-ovesta B1 (ovessa lukee MONITOIMITALO, pelaajat ja harrastajat). Kävele noin 5 metriä ja käänny vahtimestarin kopilta oikealle, lasiovien kohdalta kierreportaat alas (2 kerrosta) ja punttisalin vieressä olevaa käytävää pitkin vasemmalle, jonka päässä on telinesali.

Seuraa myös opasteita seinillä.


Käyttöohjeet:

Mattojen taittaminen kielletty. Telineillä käytettävä magnesiumia. Magnesiumia hierotaan käsiin magnesiumastiassa, eikä sitä levitetä saliin. Roikuntatelineisiin jaloin koskeminen kielletty (Nojapuut, rekit, hevonen, renkaat jne). Kaikki tavarat, joita siirretään on laitettava takaisin niiden alkuperäisille paikoille käytön loputtua.

Elintarvikkeiden tuonti ja syönti telinesalilla on ehdottomasti kiellettyä. Telinesalin aulassa ruokailu on mahdollista, kunhan huolehtii omista jäljistään.

Trampoliinien suosio on jatkuvasti lisääntynyt ja niitä on yhä useammalla suomalaisella pihalla. Trampoliinilla hyppiminen on hyvää liikuntaa, mutta siihen liittyy myös vaaratekijöitä, jotka on hyvä tunnistaa. 

Monitoimitalon telinesalilla olevat trampoliinit ovat huomattavasti tehokkaampia kuin kaupassa ostettavat pihatrampoliinit ja niiden tehojen takia käyttäjän pitää olla perehtynyt näihin turvamääräyksiin. Trampoliinista lisätietoa tästä.

Vaaratilanteita syntyy esimerkiksi silloin, kun trampoliinilla hyppii monta ihmistä yhtä aikaa. Tällöin hyppijät voivat törmätä toisiinsa. Vaarana on myös, että pienimmät lapset voivat lentää trampoliinilta hallitsemattomasti ja loukata näin itsensä (pudota tai hypätä vahingossa maahan tai trampoliinin jousien taikka kehikon päälle). Toisaalta vammoja on myös tapahtunut kokeneemmille trampoliiniharrastajille, sillä kokemuksen karttuessa rohkeus ja riskinottokin näyttäisivät kasvavan. Volttien ja kuperkeikkojen tekijät saattavat pudota trampoliinille pää tai niska edellä.

Superlonmonttuun hypätessä pitää tulla alas jaloilleen tai istualleen. Huom! Jalka voi joissain tapauksissa jumittua palojen väliin ja aiheuttaa raajan vääntymisen. Hyppyyn lähtö montuun pitää tapahtua n. 30-40 cm ennen reunasuojusta ja tähdätä alastulo superlonmontun keskelle.


Tärkeä tarkastaa aina ennen kuin trampoliinia käytetään

 • Trampoliinin kunto (kaikki osat ovat ehjiä). Vaihda rikkoutuneet osat tarvittaessa uusiin. Trampoliinia ei tule käyttää, jos se on märkä, likainen tai vahingoittunut.
 • Trampoliinin ympäristö (alla, sivuilla ja yläpuolella ei ole esteitä taikka muita vaaratekijöitä).
 • Trampoliinin käyttäjillä ei ole vaatteissaan tai taskuissaan teräviä tai kovia esineitä, jotka voivat aiheuttaa loukkaantumisen vaaran tai rikkoa trampoliinin verkon. (hinta noin 3 000 euroa)


Trampoliinilla hyppiminen ja sen valvominen

 • Aikuisen (valmentaja, ohjaaja, huoltaja, opettaja) tulee valvoa hyppimistä trampoliinilla välittömässä läheisyydessä.
 • Trampoliinilla saa hyppiä vain yksi henkilö kerrallaan. Tällä estetään hyppijöiden törmääminen toisiinsa. Jos eri painoiset ihmiset käyttävät trampoliinia yhtä aikaa, vaarana on, että pienemmät hyppivät voivat lentää trampoliinilta hallitsemattomasti tai suuremmat hyppijät voivat pudota pienempien päälle.
 • Trampoliinin hyppyvuoroa odotetaan trampoliinin vierrellä periaatteella että vain yksi koskee trampoliiniin kerrallaan.
 • Hyppijän on syytä opetella ensin perushypyt ja vasta sitten kokeilla vaikeampia hyppyjä. Kuperkeikoista ja volteista voi pudota pää tai niska edellä, jolloin seurauksena voi olla halvaantuminen tai jopa kuolema. Hyppiessä on tärkeä pitää katse matossa.
 • Trampoliinilla ei tule hyppiä liian kauan tai liian montaa kertaa peräkkäin. Ylirasittuneena on vaikea hallita tasapainoa, Edelleen, jos tasapaino järkkyy, on tärkeää lopettaa hyppiminen ja rauhoittaa tilanne. Hyppimisen lopettaminen tapahtuu joustamalla polvilla.
 • Superlonmonttuun hypätessä pitää tulla alas jaloilleen tai istualleen. Huom! Jalka voi joissain tapauksissa jumittua palojen väliin ja aiheuttaa raajan vääntymisen. Hyppyyn lähtö montuun pitää tapahtua n. 30-40 cm ennen reunasuojusta ja tähdätä alastulo superlonmontun keskelle. Sivusuojaverkot saattavat pettää jos niihin aiheutuu voimakas törmäys. Superlonmontus vasemalla laidalla trampoliinista katsottuna on pieni aukko, josta pääsee kömpimään ulos.
 • Älä hypi alkoholin tain huumeiden vaikutuksen alaisena.
 • Trampoliinihyppäjällä asusteena urheiluvarusteet, sortsit, T-paita. Ei koruja tai teräviä esineitä esim. avaimia taskuissa, ketjuja jne. Kengät jalassa ehdottomasti hyppiminen kielletty! Ainoastaan trampoliinivoimisteluun tarkoitetuilla tossuilla tai paljain jaloin / sukkasillaan hyppinen sallittu.
 • Salilla on useita EA-kaappeja perusvälineillä ja pakastimissa kylmäpusseja. Ilmoita toimisto@jyvo.fi, jos havaitset puutteita EA-varusteissa
 • Hätänumero 112
 • Monitoimitalon vahtimestarit 0503571882
 • EA ohje