Naisten kilpavoimistelu

Jyväskylän Voimistelijoilla on noin 45 tyttöjen kilpavoimistelijaa.

Voimistelijat ovat iältään 7-16 -vuotiaita ja kilpailevat kilpalinjan B-, C-, D-, E- ja F-luokissa sekä maajoukkuelinjan 1.-3. sekä 5.luokissa.

 

B-, C- ja D-luokkassa jokainen voimistelija suorittaa saman liikesarjan eli kilpaillaan ns. pakollisilla sarjoilla. E- ja F-luokissa kilpaillaan omavalintaisilla sajoilla. Maajoukkuelinjan luokissa kilpaillaan pakollisilla sarjoilla sekä omavalintaisilla sarjoilla.

 

 


NAISTEN TELINEVOIMISTELU

Naisten telinevoimistelu on kansainvälisen voimisteluliiton (FIG) virallinen kilpaurheilulaji, jossa kilpaillaan myös Olympialaisissa. Se on arvostelulaji, jossa kilpaillaan neljällä telineellä: hyppy, nojapuut, puomi ja permanto. Kullakin telineellä on omat erityisvaatimuksensa, joiden mukaan kilpailusuoritus rakennetaan. Kaikki telineillä suoritettavat liikkeet on jaettu vaikeusasteen mukaan A-, B-, C-, D-, E-, F-, G- ja H- arvo-osiksi. Sarjan lähtöpistemäärä (D-piste) määräytyy arvo-osien vaikeusarvon, vaikeiden liikeyhdistelmien ja erityisvaatimuksien täyttymisen mukaan. Suorituspuhtauden (E-piste) maksimipistemäärä on 10 pistettä. Loppupistemäärä saadaan, kun lasketaan yhteen D- ja E-piste. Maksimipistettä ei ole.
 

Hyppy
Hyppy alkaa juoksusta ja kahden jalan ponnistuksesta laudalta, joko eteenpäin tai taaksepäin. Ponnistuksen jälkeen hypyn vaiheet erotellaan seuraavasti: alkulento, käsikosketus hyppytelineeseen, loppulento ja alastulo.
 

Nojapuut
Nojapuut vaativat voimaa, rohkeutta ja koordinaatiota. Ihanteellinen sarja sisältää omaperäisiä liikeyhdistelmiä, joissa vaihtuvat monipuolisesti otteen- ja aisanvaihdot, korkeat lentovaiheiset liikkeet, käännökset, voltit, eteen- ja taaksepäin heilahtavat liikkeet sekä työskentely aisan ylä- ja alapuolella. Sarjan tulee jatkua tauotta, hyvällä rytmillä ja päättyä näyttävään alastuloon.
 

Puomi
Puomi on tasapainoa ja keskittymistä vaativa teline. Puomisarjan tulee sisältää akrobaattisia ja voimistelullisia liikkeitä sekä niiden yhdistelmiä. Voimistelullisia liikkeitä ovat erilaiset hypyt, piruetit sekä tasapaino-osat. Ihanteellisessa puomisarjassa voimistelija sitoo taiteellisesti tulkiten liikkeet yhtenäiseksi liikesarjaksi käyttäen koko puomin pituutta. Liikehdinnän tulee olla tyylikästä, sujuvaa ja rytmiltään vaihtelevaa. Omaperäiset sommitelmat ja notkeus katsotaan eduksi. Puomisarja saa kestää maksimissaan 1min 30 s.
 

Permanto
Permantosarja suoritetaan musiikin säestyksellä. Permantosarja sisältää akrobaattisia volttisarjoja yhdistettynä tanssilliseen liikehdintään sekä voimistelullisiin hyppyihin ja piruetteihin. Sarjassa tulisi käyttää monipuolisesti koko kanveesialuetta. Notkeus, omaperäisyys, esteettisyys ja taiteellisuus katsotaan eduksi. Sarjan kestoaika on maksimissaan 1 min 30 s.

 

Luokkajärjestelmä

Tyttöjen telinevoimistelun luokkajärjestelmä muuttui vuoden 2009 alusta. Järjestelmän kaaviokuva, merkkiliikkeet, sarjat ja muut valmiit materiaalit löytyvät Voimisteluliiton NTV:n sivuilta:

Luokkajärjestelmä

Merkkiliikkeet ja Kilpailusarjat