Miesten kilpavoimistelu

 

Jyväskylän Voimistelijoiden kilparyhmissä harjoittelee n.30 poika-/miesvoimistelijaa. Pojat kilpailevat kansallisessa Junnugym-sarjassa ja miehet kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa.

 

Jyväskylän Voimistelijoiden maajoukkueryhmien urheilijat 2018:

 

Miehet:

Heikki Saarenketo

Sakari Vekki

 

Nuoret:

Niila Sinivuori

Sampo-Tapio Raivio (haastaja-ryhmä)

 

Pojat alle 14-v:

Otto Kontro

Jirko Järvinen

Patrik Taavitsainen

Joona Huhtala

Aleksi Vesala 

 

 

 

Miesten telinevoimistelussa kilpaillaan kuudella telineellä: Permannolla, hevosella, renkailla, hypyssä, nojapuilla ja rekillä.

 

Permanto:

 

Pääosin permantosarjaan sisältyy volttisarjoja, joita yhdistävät akrobaattiset ja voimistelulliset osat, esimerkiksi käsinseisonnat sekä notkeus- ja tasapaino-osat. Tavoitteena on näin rytminen ja harmoninen kokonaisuus. Permannolla vaadittavia ominaisuuksia ovat erityisesti jalkojen ja vartalon kimmoisuus sekä nopeusvoima, ja myös volttisarjojen hahmotuskyky, joka vaatii kehittynyttä avaruudellista liiketajua.

 

Hevonen:

 

Hevosella tehtävä liikesarja sisältää mylly- ja heilurityyppisiä vauhtiliikkeitä, joissa ei ole pysähdyksiä. Tavallisia liikkeitä ovat myllyt, pihdit ja helikopterit, joita tehdään erilaisissa noja-asennoissa. Voimaosat ovat kiellettyjä, mutta ohimenevät käsinseisonnat, esimerkiksi alastulossa, ovat sallittuja. Telineen eri osia on tarkoitus käyttää tasapuolisesti.

 

Renkaat:

 

Rengassarjan on tarkoitus koostua heilahdus-, voima- ja staattisista osista tasapuolisesti. Liikkeet suoritetaan joko riipunnassa tai nojan ja käsinseisonnan kautta. Nykyajalle tyypillisiä rengasliikkeitä ovat vauhti- ja voimaosien yhdistelmät suorin käsin. Pysyvissä osissa tavoitteena on, etteivät renkaat heiluisi.

 

Hyppy:

 

Hypyssä on tavoitteena tehdä vaikeusasteeltaan korkea mutta puhdas hyppysuoritus. Hyppy aloitetaan enintään 25 metrin mittaisella vauhdinotolla, jonka jälkeen voimistelija ponnistaa kahdella jalalla ponnahduslaudalta ja välittömästi käsikosketuksen kautta hyppytelineeseen, josta ponnistaa joko eteen- tai taaksepäin. Arvosteluun vaikuttavia hypyn vaiheita ovat alkulento, käsikosketus hyppytelineeseen, loppulento ja alastulo. Hypyssä ilmalennon aikana voidaan tehdä voltteja sekä kierteitä, jotka arvostellaan. Vaikka juoksuvauhtia ei arvostella, se on tärkeä osa hyppyä.

 

Nojapuut:

 

Nojapuusarjaan sisältyvät heilahdusliikkeet eri alkuasennoissa; nojassa, olkariipunnassa ja riipunnassa. Lisäksi nojapuilla nähdään voltteja ja käännöksiä suoritettuna näistä kyseisistä alkuasennoista. Tavallista on, että heilahdusliikkeitä seuraa välittömästi käsinseisonta.

 

Rekki:

 

Rekillä voimistelijalta vaadittavia ominaisuuksia ovat rytmikyky, rohkeus ja liiketaju, joita vaaditaan erityisesti heilahdusliikkeissä. Rekkisarja koostuu ilman pysähdyksiä suoritettavista heilahdusliikkeistä. Sarjaan sisältyy jättiläisiä, lento-osia, pyörähdyksiä tangon lähellä ja käännöksiä pituusakselin ympäri.

Jani Tanskanen 2004
Jarkko Harju 2008
Anssi Majamäki 2005
Mikko Kautto 2000
Jari Mönkkönen1998

 Jyväskylän Voimistelijoiden menestyneitä miesvoimistelijoita.